Barbatii de pe catwalk slabesc - devin anorexici
S-a dus idealul bărbatului bine făcut, cu pacheţele de muşchi pe abdomen. Anorexia pare să afecteze nu numai manechinele femei, ci şi modelele masculine. Tendinţa a fost remarcată de cei de la New York Times, care au sesizat că pe podiumuri nu mai defilează bărbaţi viguroşi şi feroce, ci băieţei cu trupuri adolescentine.
Totul pare să fi pornit în urmă cu câţiva ani, de la nişte taioare Dior, extrem de strâmte. În comparaţie cu trendul Dior, creaţiile celorlalţi designeri de la vremea aceea au părut brusc imense şi grosolane.
Să nu uităm totuşi de campania dusă anul trecut, împotriva manechinelor anorexice, ca urmare a deceselor din lumea modei. Ei bine, în timp ce nutriţioniştii se zbăteau să explice de ce e bine să mâncăm, responsabilii de subdimensionarea modelelor masculine au acţionat din umbră. Şi uite aşa ne-am trezit peste noapte că, în ciuda politicilor de stimulare a apetitului modelelor, masculii de pe catwalk devin din ce în ce mai mici şi subnutriţi.
Personally, I don’t like it. Rămân în continuare tributară bărbatului bine făcut (deh, măcar din raţiuni evoluţioniste dacă nu din alt motiv. Păi cine să mai îmi care frigiderul până la etajul trei? Unu’ sfrijit de 60 de kilograme????)
Nu contează ce ne place nouă, femeilor, atâta timp cât designerii preferă altceva. Pe modelul slăbuţ au marjat nume grele din industria modei, precum D&G şi Marc Jacobs. Şi se pare în 2008, asta se poartă.Explicaţiile fenomenului sunt extrem de interesante şi măcar o dată să îşi ţină gura ăştia cu psihologia evoluţionistă. Da?!? Kelly Cutrone, fondatoarea People’s Revolution, declara pentru New York Times responsabili ai acestui trend suntem noi consumatorii, iar moda nu face decât să reflecte dorinţele noastre şi să le răspundă ca atare. Adică, în termeni de imagine preferăm frumuseţea care nu a evoluat încă complet. „Oamenii se tem să arate că au peste 21 de ani sau să arate orice are legătură cu a fi adult”, a declarat Cutrone.Auzi? Păi hai să mergem la grădiniţă, nu?
Din toată chestia asta eu îmi pot imagina deja cum vor arăta podiumurile de modă. În primul rând, dacă legislaţia muncii va permite, pe catwalk vor defila puberi. Poate chiar aduşi din Somalia. Că ăia sunt permanent la dietă şi în plus sunt şi mai ieftini. Eventual plini de coşuri, ca să arate clar că au 16 ani şi nu sunt mai bătrâni de 21. Pregătirea pentru cariera de model se va face de la grădiniţă. Doar trebuie să aibă şi serbările de Crăciun un rost. Iar odată ajunşi la maturitate, adică la incredibila vârsta de 20 de ani, manechinii se vor înscrie în clubul manechinilor care beau doar apă plată cu lămâie şi numără caloriile din frunza de salată. Iar la 21 de ani va surveni sfârşitul apoteotic. Că deh, cât de mult poţi trăi dacă nu mănânci?

Foto: Barbatii fatali din poze sunt Sascha Kooienga si Artem Emelianov pentru New York Times si am luat poze cu alti manechini si de pe
Rednewyork blog
Vrem nu vrem? Acestia sunt barbatii fatali ai sezonului pimavara - vara si probabil si toamna - iarna 2008.