Cum scapi de stresul de la birou?


Pentru ca multa lume ma intreaba...un subiect off the general topic.

Orele petrecute peste program, week end-urile celebrate prin muncă, şedinţele interminabile sunt cele mai consacrate surse de stres la birou. Se rezolvă cu o pauză sau u un concediu, însă dacă te încadrezi într-una din categoriile „condamnate” la muncă perpetuă nu ai nicio şansă de a scăpa. În această categorie intră managerii şi cei cu funcţii de răspundere.
Conform unui studiu online realizat în toamna anului trecut de Asociaţia Americană de Psihologie,
Mai mult de 55% dintre angajaţi s-au declarat mai puţin productive ca urmare a stres-ului de la locul de muncă. Scăderea capacităţii intelectuale, a celei intuitive, creşterea riscului de îmbolnăvire şi îmbătrânirea prematură sunt numai câteva dintre efectele stresului ocupaţional, scrie publicaţa "New Scientist". Peste 95% dintre vizitele la medicul de familie sunt provocate de stresul cronic, stare care afectează deopotrivă angajatul şi angajatorul, indică estimările Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Chiulul de la serviciu, scăderea productivităţii, cheltuielile cu asigurările medicale contribuie, la rândul lor, la o scădere cu 10% din produsul intern brut al unui stat.

Revista Forbes a identificat cele mai de succes tehnici care ajută la reducerea stres-ului de la locul de muncă. Specialiştii pun pe primul loc, timpul acordat propriei persoane. Nu e nevoie să vă luaţi o vacanţă prelungită. Ajută simpla concentrare asupra unor hobby-uri: practicaţi un sport, faceţi o plimbare prin parc sau relaxaţi-vă pe masa de masaj.
Evitaţi mâncărurile procesate, alcoolul şi cofeina. Înlocuiţi-le cu legume, fructe şi băuturi pe bază de teină. Mâncaţi în linişte. Este una dintre politicile adoptate de angajaţii companiilor de peste hotare. Faceţi-vă timp pentru a respira aer proaspăt. Specialiştii recomandă următorul exerciţiu: Inspiraţi şi expiraţi câte şase secunde, de cinci ori, încercând să vă concentraţi asupra mişcărilor abdomenului, nu numai ale toracelui. Nu în ultimul rând, amenajaţi-vă biroul într-un mod cât mai agreabil.