Machiajul semipermanentBraşoveanca Ioana Zbarcea, singura specialistă din România pregătită şi certificată de cea mai prestigioasă şcoală de machiaj semipermanent din lume, mi-a explicat beneficiile make-up-ului care nu se „şterge” ani de zile.

Machiaj ce ţine câteva luni sau chiar câţiva ani. Rezistă dimineaţa, la prânz şi seara, practic în orice moment al zilei. Totul în culori cât mai naturale, care nu te duc cu gândul la nicio intervenţie artificială. Sunt doar câteva din beneficiile machiajului semipermanent, tehnică de beauty în vogă în Occident.

Ce este machiajul semipermanent, cum se realizează el, ce efecte produce dar şi cum se mi-a explicat braşoveanca Ioana Zbarcea, singura specialistă în machiaj semipermanent din România, pregătită şi certificată de cea mai prestigioasă şcoală ce activează în domeniu, Şcoala Sfumature din Bologna.


Machiajul semipermanent este o practică ce prevede implantul, introducerea la nivelul epidermei feţei a unor pigmenţi. Aceştia vor rămâne o perioadă de timp, dar nu definitiv. În urma exfolierii normale şi naturale a pielii, celulele pigmentate astfel se elimină, până la dispariţia completă, într-un interval de doi- trei ani. Machiajul semipermanent este o tehnică ce permite orice fel de corectare şi personalizare a feţei prin machiaj, menţinându-l nealterat în timp. Născut în Extremul Orient, experimentat cu succes de mulţi ani, machiajul semipermanent constituie soluţia ideală pentru orice femeie care doreşte să fie sigură de propria frumuseţe în orice moment al zilei şi cu orice ocazie”, explică Ioana Zbarcea, specialist machiaj semipermanent în cadrul salonului braşovean Fendissima Studio & Spa.


Două şedinţe pentru un machiaj ce ţine câţiva ani


Machiajul semipermanent poate fi utilizat pentru diverse părţi ale feţei: conturul corector al buzelor, corectarea şi reconstrucţia arcadei sprâncenelor. Machiajul semipermanent poate înlocui chiar şi eye-liner-ul pe care îl utilizaţi pentru zona ochilor. Dacă vrei să apelezi la beneficiile machiajului semipermanent trebuie să ştii că înainte de a începe procedura va trebui să semnezi o declaraţie pe proprie răspundere. „Clienţii trebuie să aibă peste 18 ani. Mai mult, trebuie să ne asigurăm că nu suferă de hemofilie, epilepsie, boli de inimă, boli transmisibile, diabet zaharat, afecţiuni dermatologice, SIDA sau clientele nu sunt însărcinate. Toate aceste reprezintă contraindicaţii în efectuarea machiajului semipermanent. Odată depăşită această fază urmează o primă şedinţă. În aceasta se stabilesc nuanţele dorite şi se trasează conturul machiajului dorit cu ajutorul unor creioane speciale, după care se trece la efectuarea machiajului propriu-zis. Pentru ca pigmentul să se implanteze omogen în piele este nevoie de două şedinţe, la distanţă de 30 – 40 de zile una de alta. Spre exemplu, pentru conturul buzelor şi al sprâncenelor, prima şedinţă, cu durata de două ore, va cuprinde studiul de volumuri, proiectul şi execuţia, iar după 30-40 de zile se efectuează reechilibrarea liniilor şi intensificarea culorilor. Pentru conturul ochilor sunt necesare minim patru şedinţe a câte 20 de minute pentru fiecare pleoapă. La modul general, în cele 24 de ore succesive tratamentului, pigmentul prezintă o colorare mai intensă care îşi va pierde din intensitate între 30-40% în săptămâna următoare. Efectul final este vizibil între a 30-35 a zi de la tratament. Este posibilă totodată, o uşoară umflare a zonei, însoţită de mici cojiţe care vor dispărea la o săptămână de la tratament”, susţine specialista Ioana Zbarcea.


Pielea uscată asigură o durată mai mare machiajului semi-permanent


Rezultatul machiajului va fi în orice caz subiectiv, depinzând de o serie de factori. În principiu conturul buzelor poate dura la persoanele tinere între 1 şi 3 ani, la persoanele de vârstă medie între 2 şi 5 ani, iar la cele vârstnice între 3 şi 7 ani. În cazul sprâncenelor marjele sunt asemănătoare. Conturul ochilor, indiferent de vârstă durează 15 ani, trecând însă prin transformări: de la negru, la gri închis, apoi la gri mai deschis. „În cazul unei epiderme ce prezintă pori deschişi, durata machiajului semipermanent înclină spre marja minimă. La polul opus se află pielea cu pori închişi, ce favorizează durata maximă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru pielea uscată, în timp ce pielea grasă face ca machiajul semipermanent să reziste mai puţin. Pentru reînnoirea intensităţii şi strălucirii culori, se poate efectua şi o şedinţă de menţinere, la 12 sau 18 luni”, susţine specialista Ioana Zbarcea, din cadrul Fendissima Studio & Spa.


Aparat inovator care atenuează durerea şi pigmenţi importaţi din Franţa


Procedura în sine este uşor dureroasă. „S-a renunţat la folosirea anestezicului deoarece produce efecte secundare. Totuşi, aparatul pe care îl utilizez, produs de cei de la Sfumatore este o inovaţie în acest sens, deoarece este conceput în aşa fel încât bătaia sa atenuează durerea. Acest aspect este inovator pentru România. De asemena şi pigmenţii pe care îi utilizez sunt unici în România, fiind importaţi din Franţa. Sunt pigmenţii cei mai buni, nu au efecte secundare, nu produc alergii”, explică Ioana Zbarcea.


680 de lei şedinţa


Specialista Ioana Zbarcea promovează culori cât mai naturale. „Există în România o preconcepţie legată de machiajul semipermanent. Mulţi oameni îl asimilează tatuajelor efectuate pe piele. Preconcepţia vine şi ca urmare a faptului că lumea se gândeşte la culori cât mai stridente. Eu ador naturalul şi optez pentru nuanţe cât mai naturale”, explică Ioana Zbarcea. O şedinţă de machiaj semipermanent costă 680 de lei, la fel ca şi tratamentul anual de întreţinere.