A murit Yves Saint LaurentLegendarul designer Yves Saint Laurent a murit duminica seara, la varsta de 71 de ani, dupa ce starea de sănătate a designer-ului se înrăutăţise în ultima perioadă. De altfel Yves Saint Laurent s-a retras din lumea modei în anul 2002.

Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent s-a născut în data de 1 august 1986, în Oran, Algeria, pe vremea aceea provincie a Franţei. Tatăl său era preşedintele unei companii de asigurări. Dintotdeaunua a fost o persoană singuratică şi timidă şi se pare că a moştenit pasiunea pentru modă de la mama sa. La vârsta de 17 ani a plecat de acasă pentru a lucra, la Paris pentru Christian Dior.

Încetarea colaborării cu casa de modă Dior s-a produs în 1960, la scurt timp de la întoarcerea sa din război. Ca mulţi alţi francezi, Yves Saint Laurent a fost chemat să lupte în Algeria natală. Deşi s-a întors după doar trei săptămâni, obţinând o învoire medicală, cei de la Dior în înlocuiseră deja. Acest lucru l-a determinat ca, alături de Pierre Berge, iubitul şi asociatul său, să îşi pună la punct propria afacere. Împreună au fondat lanţul de magazineRive Gauce, care în 1999 a fost cumpărat de Gucci şi se întinde pe toate continentele. Yves Saint Laurent s-a retras din lumea modei în 2002, după 40 de ani de activitate în care a reuşit să schimbe normele de eleganţă ale vestimentaţiei feminine.


Sursa: Wikiepdia

Foto: AFP