Moda si criza financiara

Dupa aproape doua luni de absenta, back in biznis. Am fost in spital, in vacanta si se pare ca ajung din nou in spital. Si nu as fi atat de deprimata daca nu ne-ar fi lovit intre timp si criza financiara.
Si ce idee mai buna de come back, decat acest subiect fierbinte.
Cu riscul de a nu fi originala, preiau o stire pe care am citit-o in Click: Criza mondiala loveste in lenjerie. Eu credeam ca nebunia de pe pietele financiare va lovi la...buzunar, dar iata ca m-am inselat.
Ca sa nu mai lungesc vorba va spun ca, de-acum inainte vom cumpara sutiene si chilotei la preturi mult mai mari. Pe fondul recesiunii economice, sunt amenintate fabricile asiatice (unde se produce gros-ul fashion-ului mondial...Asta-i cu dedicatie pentru un amic care la 32 de ani inca mai credea ca Adidas sunt produsi in Germania).
In aceasta situatie se afla fabrica Triumph International din Manila, unde angajatele nu si-au mai primit drepturile salariale de cateva luni. Prin urmare si-au scos sutienele si chiloteii si au pus de-un protest. Imaginile sunt graitoare.Moda doar pentru bogati

In alta ordine de idei, se pare ca si trend-urile sunt in pas cu criza economica. La o analiza mai atenta, influentele gotice (regasite pana si in colectia de lenjerie super sexy a celor de la Agent Provocateur) vin sa intareasca imaginea de ansamblu. Cat de bine dau nuantele de negru si dark suprapus peste valul de sinucideri de pe Golden Gate!
Lasand gluma laoparte, trebuie sa va spun ca fashion editor-ii s-au si apucat de prognoze. Intr-un articol de pe style.com, Hadley Freeman atrage atentia ca in plina recesiune exista posibilitatea ca designerii sa opteze in mod paradoxal, pentru mai multa opulenta. Vor incerca in acest fel sa atraga exclusiv segmentul celor foarte bogati, care implicit nu vor suferi de pe urma crizei economice. Isi vor indrepta atentia spre pietele cu economii emergente, dar in care elitele au suuuper multi bani: Rusia, America de Sud, Asia si de ce nu....Romania (asta e o presupunere a mea). Imi imaginez linia exclusivista Armani, croita dupa chipul, asemanarea si mofturile lui Gigi Becali.
Varianta "optimista" si de altfel cea mai previzibila a crizei globale suna in felul urmator: designerii vor fi mult mai rezervati in creatii. Adio genti XXL si extravagante fashionistice. Culorile vor fi si ele "neutre": gri, negru. albastru. Practic orice induce ideea de durabilitate.

Concluziile

Intr-un efort de sinteza eu zic ca lucrurile stau asa:

1. Nu vom mai purta lenjerie intima. Ceea ce pentru unii e bine
2. Vom reveni la culorile neutre. Pentru noi, romanii nu e o problema. Recesiunea din 1996 ne-a invatat insa cu greutatile. Si acum am niste bluzite cumparate de pe vremea cand inflatia avea doua cifre. Ca sa nu ma fac de rusine ma laud ca sunt vintage.

Apropo de disperare. Exista oameni afectati la modul real de ce se intampla in fashion-ul pe fond de criza. daca nu ma credeti cititi aceasta postare.

Multumiri Click, Style.com.