Haine pentru depresivi, disperati si demotivatiAm descoperit pe net un site (www.despair.com) ce promoveaza o idee funny si interesanta. Nu stiu daca am inteles in profunzime care sunt resorturile demararii unui astfel de proiect. E drept, nici nu m-am chinuit prea tare.

Ideea e ca intr-o lume dominata pana nu de mult de „positive thinking”, expansiune, atitudine „can do”, tipare stricte 90 – 60 –90, haine care incearca sa te fac sa pari suplu, inalt si in forma, bannere si post it-uri care iti spun cat de extraordinar poti deveni utilizand restul de 77% din creier…au aparut si hainele care te fac sa pari…trist, urat si fara chef de socializare, calendarele care te demotiveaza si bombonelele de Valentine’s Day care iti aduc aminte cat de comun, trist si singur pe lume esti de fapt. Si lista poate continua cu o gama variata de obiecte ce iti aduc aminte ca esti o rotita neimportanta si oricand de inlocuit intr-un mecanism complex si manipulator, in care nimeni dar chiar nimeni nu da doi bani pe faptul ca tu stai cate 3 ore in plus la serviciu, ba mai mult raspunzi la apel si in week end-uri.
Ideea site-ului (vechi de altfel de prin 1998), are la baza „lupta” impotriva unui curent de gandire ultraoptimist dar extrem de periculos si inselator datorita fortei sale de manipulare. E vorba de curentul motivational al ultimelor trei decenii, care spune ca poti face orice, dar chiar orice prin diverse tehnici de neurostimulare, self-motivation, constant re-branding, coaching, tehnici promovate in special de curente NLP like care au innebunit in forme mai mult sau mai putin academice, pe oricine: de la gospodina telenovelista care citeste reviste cosmopolite si pana la managerul roman analfabet si semidoct care ii asculta in conferinte platite de firma pe guru internationali ai comunicarii.

Este acelasi curent motivational care a dus la aparitia anorexiei, a mortii cauzate de curele de slabire si liposuctie, a acordarii de credite subprime si a unei cresteri fara precedent a consumului. Este acelasi curent care duce in aceasta perioada la moartea societatii consumatoriste si optimiste dincolo de orice realism. E acelasi curent care prin efectele sale negative duce la o regandire si repozitionare a valorilor.