Culori la moda in 2009Compania Pantone, autoritatea globala in materie de culoare si furnizorul standardelor cromatice profesionale in industria designului a dat publicitatii raportul privind cele zece culori ce vor face furori in moda anului 2009. Raportul promoveaza culorile regasite in schitele designerilor si pe marile catwalk-uri ale lumii. Raportul a fost dat publicitatii anul trecut, in cursul New York Fashion Week (Saptamana Modei de la New York). Mi s-a parut insa mai potrivit sa il prezint acum, in contextul in care toata lumea se intreaba ce culori se poarta in 2009.


Fuchsia Red

Salmon Rose

Palace Blue
Lucite Green

Super Lemon

Dark CitronLavender
Vibrant Green

Slate Gray
Rose Dust
Fuchsia, culoare de baza in primavara - vara 2009

Cum primavara reprezinta anotimpul renasterii era firesc ca in topul culorilor acestui sezon sa revina nuantele proaspete si infloritoare. Trend-ul anului 2009 incorporeaza note vibrante temperate insa cu tonuri adanci, translucide sau neutre.
Va vine sau nu sa credeti dar culorile anului 2009 fac si legatura intre optiunile deigner-ilor si criza economica. "Designerii incurajeaza o atitudine plina de speranta, utilizand culori vii, in timp ce nuantele sofisticate se adreseaza nevoii de stabilitate resimtite in timpul incertitudinii economice ", declara Leatrice Eliseman, directorul executiv al Pantone Color Institute.
Culorile anului 2009 sunt de fapt o prelucrare a nuantelor pe care designer-ii le-au favorizat in anul 2008.
Asadar, la moda in sezonul primavara - vara 2009 vor fi culori precum fuchsia, rozul somon, lavanda (ca versiune mai soft a purpuriului la moda anul trecut), albastrul, trei nunate de verde, (verde vibrant, citron inchis dar si un verde in varianta mai stralucitoare). Sa nu uitam de galbenul super lemon si de nuantele neutre: Rose Dust (praful de trandafiri) si Slate Gray, culoare ce poate fi combinata cu oricare din celelalte noua culori din paleta.
Potrivit celor de la Pantone, fuchsia este culoarea de baza ce dicteaza tendintele in 2009. Aceasta nuanta seducatoare se va regasi nu numai in haine, dar si inmachiajul anului 2009 (fiind preferata pentru rujuri, oka si fard de pleoape). Este o culoare pe care se mizeaza pentru un pic de eleganta.
De altfel, tonurile de lavanda, lila si fuchsia sunt consacrate de designeri si in moda ochelarilor de soare 2009. Mai multe detalii despre moda ochelarilor de soare in 2009 aici.

In premiera, culorile sezonului rece 2009

Reprezentantii Pantone au dat publicitatii si un preview in ceea ce priveste tendintele coloristice ale sezonului toamna - iarna 2009. Chiar daca nu au prezentat selectia celor zece culori ce se poarta in toamna - iarna 2009, au punctat caracteristicile sezonului. Astfel, tendinta va fi de a mentine in mod egal o concentrare a atentiei atat asupra culorilor vii, cat si a celor neutre, incurajand luminozitatea.


Credit foto: Pantone

Cititi si despre:

Ce ochelari de soare se poarta in 2009
Ce culori au fost la moda in 2008 si raman in trend si in 2009