Tunsoare bob implineste in 2009 un secol de viata. Si ramane la moda


Debutul sau a fost extrem de controversat, dar a reusit sa treaca proba timpului. Stilistii considera tunsoarea bob drept unul din cele mai versatile stiluri, aflat in permanenta reinventare. Drept dovada, la 100 de ani de la aparitia sa, bob-ul continua sa se mentina printre tendinte.


Tunsoarea bob a fost inventata in 1909 de stilistul parizian Antoine de Paris, sursa de inpiratie fiind nimeni alta decat Ioana D’arc . Unele surse marcheaza anul aparitie tunsorii, ca fiind 1856. Stilistul ramane acelasi Antoine dar muza devine Luana Cowley. Indiferent de momentul real al aparitiei sale, stilul a reprezentat la vremea respectiva declaratia de independenta si egalitate a femeilor in raport cu barbatii.

Regina Maria a interzis angajatelor sa poarte bob

Daca ati vazut macar un film al perioadei 1920 –1930 cu siguranta ati remarcat femeile tunse scurt, celebrele „flappers” britanice.
Nu e de mirare ca la inceputurile sale, stilul a fost unul controversat. De altfel Regina Maria a interzis angajatelor sale sa se tunda in stilul acesta. Stilul a patruns in 1920 si in Statele Unite, dar a fost primit cu revolta, femeile tunse in stilul bob fiind considerate dizgratioase. Va vine sau nu sa credeti dar in SUA au existat barbati care in acele timpuri au divortat de nevestele lor din cauza ca acestea au adoptat stilul bob.

Barbatii americani divortau din cauza tunsorii

Declaratia de independenta din spatele acestei tunsori a fost mai puternica decat reactiile societatii macho. Asa ca atitudinea barbatilor nu le-a impiedicat pe femei sa adere la indrazneata tunsoare. Legendele urbane consemneaza faptul ca in perioada de boom a modei bob, in new York peste 2000 de femei stateau in fiecare zi la coada pentru a se tunde in stilul bob.
Site-ul zimbio.com consemneaza un fapt de-a dreptul amuzant: o publicatie profesionala de hair styling a primit o scrisoare de la un grup de parinti revoltati ca nu isi mai puteau distinge fiica de fiu, din cauza ca amandoi aveau aceeasi tunsoare…
Pe cat de controversat la inceputuri, pe atat de aclamat in prezent. Prin stilul bob au trecut aproape toate starurile cu atitudine, de la Madonna la Katie Holmes si Rhiana.

Ca lectura suplimentara va recomand sa citit nuvela "Bernice Bobs her Hair" de Scott Fiztgerald

Iar ca sa revenim in contemporaneitate va propun sa vedeti cum tund stilistii de la Wella, un bob autenticCredit foto: zimbio.com