Is fashion fake?

De curand am citit un articol excelent, scris de Octavian-Sever Coifan. Acesta puncta foarte bine tenditele de imitationism si "mimetism" in moda de-a lungul istoriei acesteia. Citind articolul mi-am dat seama de granita foarte fina si relativa dintre fake or not, autentic - original si autentic-copiat. De altfel, articolul este scris intr-o maniera de bun simt fiind foarte bine documentat si ilustrat. Mi-a placut faptul ca Octavian Sever-Coifan a reusit sa faca ceea ce altii mai putin "fashion culti" nu au reusit: sa nu desfiinteze din temelii tendinta femeilor de a prefera sa poarte o geanta Chanel fake decat una originala de 5 ori mai scumpa.
Nu sunt sub nicio forma adepta fake-urilor si a falsurilor cu atat mai mult cu cat in moda si in arta acestea par mai grosolane decat in orice alt domeniu. Garderoba mea nu cuprinde niciun accesoriu very high-end. Bugetul mi-a permis sa ma limitez doar la dermocosmetice de calitate si haine sper eu de bun gust, din segmentul middle end si undeva spre upper end. Visez la genti Hermes si LV, dar asta nu ma face totusi sa port un Louis Vuitton fake. Toti cei care imi cunosc statutul social si-ar da seama ca nu mi-as fi permis sa dau cateva mii de euo pe o poseta. Si de aici s-ar fi iscat un lung sir de complicatii.

Cateodata insa, chiar daca statutul social inalt al persoanei reclama o geanta Louis Vuitton autentica, imaginea de ansamblu e un kitsch mai mare decat "blasfemia" de a purta un fals. Cum poti sa porti o geanta Louis Vuitton in stil clasic, "asortata" la o rochie din poliester, de culoare roz, croita in gen kimono?
Si de aici intrebarea: daca moda echivaleaza in primul rand cu frumosul (excludem pentru moment estetica uratului) ce e mai rau: sa porti un fake LV asortat cu bun gust, sau sa te imbraci cu o rochita roz gen kimono si sa iti atarni de brat un Louis Vuitton clasic - autentic ?!
Va las si pe voi sa sesizati granitele relative ale inspiratiei in moda. Articolul il puteti regasi aici.

Sursa: Fashion & Beauty
Credit foto: Octavian Coifan via Fashion & Beauty
Interesant de citit: blogul lui Octavian Coifan