Se poarta in 2009: double denim

Anul 2009 este in mod clar marcat de influentele perioadei '80. Din ciclul "the 80s period is back", va prezint tendinta double denim. Nu este doar un moft, ci o realitate si putem trage concluzia ca se va purta in 2009, desi impartasesc parerea celor care critica acest trend. Ce inseamna stilul double denim: jacheta din material denim, iar ca si pantaloni...jeansii. Si bineinteles, variatiunile pe aceasta tema. Ramane sa stabiliti si voi daca va place sau nu.Despre influentele anilor '80 in moda anului 2009 am mai discutat. Parerea generala e urmatoarea: anii ' 80 nu au fost chiar o reusita a stilului. E suficient sa citesti blog-urile de moda si sa iti dai seama ca lumea priveste cu reticenta revenirea umerilor XXL, a permanentului XXL si mai nou a stilului double denim.
De aceeasi parere sunt si prietenele mele care considera ca perioada anilor '80 nu a adus nimic bun in moda. Personal, perioada mi s-a parut fascinanta din punct de vedere muzical, poate si de aici transferul fascinatiei in moda. La o privire mai atenta insa, ma declar destul de rezervata.

Trend-ul double denim inseamna sa porti atat sus cat si jos, denim. Adica jacheta de jeansi si pantaloni din jeans. Sau fusta jeans si top din material denim. Sau camasa din material denim si jeansi. Si combinatiile pot continua. Stilul a revenit in moda si in anii '90 si va aduceti probabil aminte de Brandon din serialul Beverly Hills. Mai inainte de Beverly Hills era Bobby din Dallas. Does it ring the bell?
Cu siguranta cam orice roman a purtat combinatia in anii '90, "geaca de blugi" fiind la un moment dat semn de bunastare, pentru ca apoi sa te defineasca ca originar dintr-o anumita zona a tarii (mai ales daca "asezonai" outfitul cu o pereche de adidasi albi) .
Am avut si eu o "geaca de blugi" draguta si la vremea respectiva chiar mi-a placut. Dar pentru nimic in lume nu as mai scoate-o din dulap. Si evident nu as purta-o asa cum o purtam atunci: asortata cu o pereche de jeansi.
De ce? Pentru ca e o combinatie plictisitoare si mult prea casual pentru gusturile mele. Si lasa mult prea putin loc de inventivitate facandu-te sa pari imbracat ca intr-o uniforma.

Cine promoveaza acest trend?

Un promotor celebru al double denim este Ralph Lauren, caruia inca din tinerete i-a placut sa adapteze stilul texan la moda casual.Designer-ul Roberto Cavalli l-a introdus in colectia masculina toamna iarna 2009 (prezentata la Milan Fashion Week).
In moda feminina promotorul este William Rast. Mai jos poze din colectia toamna - iarna 2009.
Trend-ul si-a facut aparitia si in street style. Reprezentant de seama e Kanye West.
Iar la categoria femei: Drew Barrymore cu niste jeans taiati ca in anii '80.

In blogosfera, parerile foarte acide despre double denim sunt poate cel mai bine reprezentate de cei de la Fashionising.com, care au decretata o adevarat campanie impotriva trend-ului.

Ca punct forte al campaniei lor, am preluat potentiala continuare a adoptarii unui astfel de stil. Ce urmeaza in moda anilor 2009, regasiti mai jos. Chiar vreti sa ne imbracam asa?
O parere neutra despre double denim regsiti aici

Exista insa si persoane care au o parere buna despre acest trend.

Credit foto: Roberto Cavalli (http://www.fashionising.com/diary/s--Roberto-Cavalli-Mens-AutumnFallWinter-20092010-Collection-2003-1.html), William Rast (http://www.fashionising.com/diary/s--William-Rast-AutumnFallWinter-20092010-Womens-Collection-2321-1.html), Kanye West (http://www.denimology.co.uk/2009/02/kanye_west_in_double_denim.php), Drew Barrymore (http://www.fashionising.com/diary/s--Drew-Barrymore-out-and-about-in-Ripped-Levi-Jeans-2464-1.html), Entry picutre (Style Guru)