Superwoman s-a nascut si traieste in Romania

Pentru ca se apropie Ziua Femeilor, am decis sa le dedic tuturor cititoarelor, dar mai ales cititorilor (in cazul in care exista), un studiu care arata ca Superwoman s-a nascut in Romania. Ii citez in acest sens pe cei de la EVZ care au relatat pe larg, in editia din 1 Martie, rezultatele studiului. Ce ne spune acesta? Ca femeia perfecta, care merge la munca, face de mancare, spala, se ocupa de curatenie, de ingrijirea si educarea copiilor, s-a nascut si traieste in Romania. Si isi indeplineste toate sarcinile, in timp ce "Superman" se uita la meciuri, comenteaza politica, citeste presa sportiva sau iese la bere cu alti supermeni la fel de valorosi pentru societate ca si el.


Femeile din Romania muncesc cel mai mult din Europa. Un studiu realizat de Fundaţia Europeana pentru imbunatatirea condiţiilor de viata si munca, „Living and Working in Europe”, relevă faptul ca romancele lucreaza 78 de ore pe saptamana, in timp ce barbaţii depasesc rar pragul de 60 de ore. In celelalte tari ale Uniunii Europene, reprezentantele sexului frumos muncesc 60 de ore saptamanal, spre deosebire de barbati, care se limiteaza la 55 de ore. Desi barbatii petrec la locul de munca mai multe ore decat femeile, acestea continua sa munceasca, si dupa terminarea programului, acasa.Femeia din Romania e gospodina si mama, barbatul roman e doar barbatPotrivit aceluiasi studiu citat de EVZ, 76% din romance se ocupa zilnic de treburile casnice, spre deosebire de 23% din parteneri. Barbatii nu se implica de pe pozitii egale cu femeia nici in cresterea copiilor. Astfel, ingrijirea si educarea copiilor revine tot mamei, copiii romani petrecand 12 ore in compania mamei spre deosebire de timpul petrecut in compania tatalui, care este de 4 ore. Tot femeile romance sunt cele care, comparartiv cu barbatii, aloca mai mult timp ingrijirii batranilor sau adultilor cu probleme.


Petrecem 30 de ore pe saptamana in bucatarie
Cei de la EVZ, amintesc si de rezultatele Barometrului de Opinie Publica, realizat de fundatia Soros. Acestea releva faptul ca o femeie din Romania aloca cel putin 3 ore pe zi pentru treburile casnice: spalat, gatit, curatenie, in medie ajungandu-se la 30 de ore pe saptamana, dedicate exclusiv acestor activitati.


Societatea romaneasca - societatea machoRezultatele se explica prin faptul ca societatea romaneasca a ramas una traditionalista, tributara cultului barbatului. Inca ne ghidam dupa viziunea ca barbatul este cel care aduce venitul in casa, implicit rolul femeii fiind de suport in intretinerea gospodariei. Premisa de la care pornim este una complet eronata, in conditiile in care forta fizica nu mai este direct legata de venit (asa cum se intampla in secolele precedente cand muncile grele, rezervate exclusiv barbatilor aduceau venitul cel mai mare intr-o gospodarie). Intr-o societate in care primeaza munca intelectuala (segmentul care aduce venituri mai mari decat munca fizica), rolul barbatului ca stalp al familie, se naruie, insertia femeii in piata fortei de munca fiind virtual nelimitata.
Iar un calcul simplu ne arata ca Superwoman de Romania petrece cel putin 8 ore pe zi la munca (asta fara sa mai punem nelipsitele ore suplimentare) si inca 3 ore pe zi ocupandu-se de curatenie si gatit. Asta inseamna cel putin 11 ore de munca zilnica, sustinuta, printre care insereaza si educarea copiilor. De cealalta parte a baricadei, barbatul petrece 8 ore pe zi la munca, si restul timpului si-l dedica relaxarii.
Iar dublul standard se mentine: daca in trecut soarta femeii era strict la cratita si la crescut copiii, in societatea contemporana romaneasca barbatul considera ca femeia ideala trebuie: sa aiba un job , sa aduca bani in casa, sa ingrijeasca copiii, sa faca sex ca o starleta porno, sa fie frumoasa si ingrijita si sa ramana tot la cratita.
Ma intreb daca barbatii s-ar descurca cu un rol atat de complex, sau ar capitula dupa prima zi de munca?
Si daca tot le place ca femeia sa fie si casnica, le propun o intoarcere in timp, prin intemediul acestei galerii foto-tribut femeii din epoca victoriana, perioada interbelica si anii '50.Credit foto: www.germanhistorydocs.com , www.makingthemodernworld.org.uk, http://cathtyofcalifornia.typepad.com