Bronzul excesiv, la moda si in 2010In ciuda avertismentelor dermatologilor, vor exista intotdeauna femei incapabile sa renunte la dependenta data de bronzul obtinut la solar. Indiferent de anotimp, aceasta categorie de femei pare sa nu se sperie de riscul de cancer sau de cel de imbatranire prematura a pielii. Se poate spune ca la un moment dat, bronzul excesiv a fost un trend in sine. Lucrurile s-au mai temperat, in momentul in care stilistii si-au orientat atentia catre promovarea unui look cat mai natural. Anul 2010 se pare ca aduce din nou in prim plan, bronzul excesiv. Mai intai a fost pictorialul de promovare a colectiei Roberto Cavalli primavara vara 2010, in care Carolyn Murphy si Isabelli Fontana apar in ipostaze deloc naturale. Iar mai nou, e celebra Raquel Zimmermann in Vogue Nipon,mai 2010.


Bronzul nu este doar un moft estetic, el reprezentand conceptia societatii despre statutul social. Din Antichitate, trecand prin Evul Mediu si epoca Elizabetana si pana pe undeva prin anii '20, bronzul indica un nivel social inferior, fiind asociat in mod firesc cu muncile de jos si cu sclavia. In acest context, cei din clasa superioara au recurs de-a lungul timpului la diverse trucuri pentru a-si decolora pielea: de la inofensiva faina pana la toxicul arsenic.

Bronzul a devenit en vogue datorita lui Coco Chanel, care in 1923 a stat prea mult la soare in timpul unei excursii cu iahtul, pe Coasta de Azur. Desi chiar ea a recunoscut ca a fost mai degraba un accident, pielea bronzata avea sa devina treptat un trend.

"Explozia" a venit odata cu avantul tehnologiei. Avioanele private, cursele tot mai dese intre diverse locatii exotice ale lumii, le-au permis asa numitilor jet setters sa mearga la plaja chiar si in timpul iernii. De aici si asocierea intre bronz si high life.

Din 2000 insa, lucruruile au luat o noua turnura, in problema broznului intrand pe rol si medicina, care a pus pentru prima oara problema iluziei frumusetii date de bronz. Toata lumea parea sa fi cazut de acord asupra inutilitatii manechinelor bronzate pe podium si a mersului la solar.

Pana in 2010, cand stilistii se pare ca vor sa reinvie o moda complet nesanatoasa.
E cazul Roberto Cavalli, cu un pictorial ce a starnit numeroase critici.


Editia nipona a revistei Vogue pare sa se alature si ea acestui trend controversat, printr-un pictorial cu Raquel Zimmermann intr-o ipostaza mult prea bornzata.Foto: Fashionising & Millionlooks