Isteria cristalelor Swarovski. Cum distingi autenticul de fals?De ceva vreme ma irita o problema aparent inofensiva: cristalele Swarovski. De ce ma enerveaza? Pentru ca din dorinta noastra a romanilor de a epata, faza cu cristalele Swarovski se dovedeste de cele mai multe ori o mare inselatorie. Sa presupunem ca te duci sa iti cumperi o rochie de seara, te mira pretul desi calitatea materialului si a croielii nu te incanta. In schimb, vanzatoarea te linisteste: "E asa de scumpa pentru ca e cu cristale Swarovski!". Ii cumperi un cadou iubitei, de fapt dai o gramada de bani pe o bucata din cel mai ieftin material, cu convingerea ca de fapt ai cumnparat nepretioasele cristale Swarovski. Oare nu se intreaba nimeni cum de pana si lenejeria intima accesibila ca pret e ornata cu asa zisele cristale Swarovski? De cate ori cand ai cumnparat un produs cu cristale Swarovski i-ai cerut vanzatoarei sa te convinga de autenticitatea produslui cumparat? Ar trebui sa faci asta de acum inainte, pentru ca risti sa platesti un pret de zece ori mai mare decat ar fi normal pe un produs care nu valoreaza aproape nimic. Afla mai jos, cum sa distingi cristalele Swarovski autentice de cele false.Elementele Swarovski sunt considerate cele mai calitative elemente de crsital taiate la masina, din lume. Compania austriaca Swarovski are o traditie de aproape doua secole, fondatorul ei, Daniel Swarovski patentand in 1892 o masina electrica de taiat, ce a adus o noua abordare in prelucrarea sticlei si productia de elemnte din cristal. A fost inceputul succesului, pentru ca de-a lungul timpului combinatia dintre tehnica, traditie si marketing a plasat Swarovski in galeria brand-urilor de neegalat. In definitv, a fost vorba de impactul tehnologic, pentru ca produsele Swarovski nu au nici pe departe valoarea unei bijuterii hand made, fiind prelucrate mecanic.

Totusi, la ora actuala niciun producator din lume nu poate atinge performantele "margelutelor" produse de concernul Swarovski. De aici si pretul exorbitant al unor margele de...sticla de cativa milimetri. Si tocmai pentru ca e vorba de o materie prima la indemana oricui, piata este invadata de fake-uri Swarovski vandute la preturi imense. Iar piata romaneasca in care brand-uri celebre dar low au reusit sa amageasca consumatorii cu preturi de premium si aere de luxury, nu face exceptie de la regula.


Ce face diferenta intre un cristal Swarovski autentic si unul fals?Apectul Este cel mai bun indicator al unui fals. Practic, o evaluare vizuala, cu ajutorul unei lupe ar trebui sa depisteze foarte usor un fals. Cristalele Swarovski adevarate au fatetele regulate, marginile si colturile aferente intalnindu-se intr-un singur punct (ca in desenul din stanga). Fake-urile au margini neregulate exact ca in desenul din dreapta. Cristalele Swarovski sunt uniforme, cele din aceeasi serie fiind practic identice datorita prelucrarii mecanice. Tehnologia ce permite celor de la Swarovski sa taie sute de fatete intr-un cristal de cativa milimetri se bazeaza pe simularea 3D si pe o tehnologie complexa ce converteste acest desen 3D in programul dupa care functioneaza masinile de taiat.


Foto

Stralucrirea Sticla ce intra in componenta cristalelor Swarovski este tratata cu un ingredient special, patentat de Swarovski si care nu poate fi reprodus de imitatori. Spre exemplu, pentru ca sticla sa se refracte in spectrul curcubeului, Swarovski imbraca sticla cu o serie de tratamente chimice, ce poarta denumiri foarte fancy: Aurora Borrealis, Crystal Transmission, Volcano, Aurum, Xilion, Dorado.

Sticla din falsuri are pe langa neregularitati, impuritati, zgarieturi si chiar bule de aer. Imaginile de mai jos, suprinse cu o lentila macro va arata diferentele dintre un fals (stanga) si un cristal Swarovski autentic (dreapta)

Via


Culoarea Swarovski ofera o paleta de pana la 75 de culori, in timp ce imitatiile Swarovski nu vin in mai mult de 40 de nuante. Mai mult, Swarovski nu foloseste numele generic al culorilor pentru descrierea produselor. Este foarte probabil ca un cristal Swarovski prezentat drept verde, albastru sau rosu sa nu fie unul autentic.
In schimba cei de la Swarovski folosesc denumiri precum Citrine, Montana Sapphire, Helix, Purple Velvet, Alexandrite, Silk si lisa poate continua. Pentru a fi siguri autenticitatea cumparaturilor online, Ebay pune la dispozitia utilizatorilor liste updatate cu culorile lansate de Swarovski.

Holograma Ambalajul original al elementelor Swarovski dispune de o holograma argintie pe care scrie CRYSTALLIZED si care arata ca in imaginea de mai jos


Foto

Greutatea Cristalele Swarovski sunt facute dintr-o sticla cu un continut ridicat de plumb (peste 31%), ceea ce imprima o greutate neasteptata pentru niste margelute de cativa milimetri. Nu va imaginati ca un cristal Swarovski va va dobori, dar oricum va cantari maimult decat ne-am astepta. Spre exemplu patru margele de 6 mm cantaresc 1 gram.

Cercei, inele si multe alte bijuterii la reduceri

Tot in aceeasi tema, afla cum poti sa depistezi un Louis Vuitton fals?