Tendinte toamna iarna 2011 - 2012 preview


In curand vom asista la prezentarea colectiilor feminine de toamna iarna 2011 / 2012, asa ca nu mi se pare deplasat sa vorbim inca de pe acum despre tendintele sezonului rece. Agentia de trend forecasting Peclers Paris a previzionat tendintele in jurul carora se va polariza moda toamna iarna 2011 / 2012. Eternul clasic, orientarea eco, interculturalismul si neo-romantismul reprezinta principalele surse de inspiratie.


Tendintele proiectate de Peclers Paris sunt grupate in patru categorii: Gold Medallist, Eco Optimistic, World Remix si Far-Off Lands.


Gold Medallist


Reprezinta reinventarea "eternului clasic", forta motrice a inovatiei. Vorbim de acele elemente clasice care se pastreaza ca reper in colectiile toamna iarna 2011 / 2012 si se reinventeaza sub fluxul inspirational al fiecarui designer. "Eternul clasic" nu va pieri niciodata pentru ca este indraznet, carismatic si maiestuos, ceea ce ii rezerva in permanenta statutul de "la moda".

Potrivit Peclers Paris sezonul toamna iarna 2011 / 2012 va reinterpreta elemente cheie de vanatoare, calarie, traditiile si atmosfera britanica de college. Reinventate bineinteles intr-o maniera radicala, contemporana.


Eco OptimisticOrientarea catre idei simple si sustenabile a devenit nu numai o problema sociala, ci si o preocupare a designerilor. De la colectiile unor designeri celebri - sa ne amintim de Vivienne Westwood si manifestul ei impotriva incalzirii globale - pana la retaileri de masa precum Zara si H&M care au introdus conceptul de sustenabilitate atat in fluxul de productie, cat si in cel de vanzare.

In toamna iarna 2011 / 2012 unul din elementele pe care creatorii de moda se vor focusa este estetica simplitatii. Eco Optimistic este potrivit Peclers Paris o atitudine pragmatica ce lasa loc actiunii colective intr-o societate utopica ai carei membri isi unesc eforturile creative pentru a genera produse eco, simple, sustenabile, ce imbina culoarea si purtabilitatea cu respectul pentru mediu. Vorbim asadar de materiale simple, naturale sau reciclate, piese vestimentare a caror productie respecta resursele planetei.


World RemixMotivele etnice au constituit un sub-trend in orice sezon. Fie ca vorbim de designeri care si-au dezvoltat intreaga colectie pe baza unor motive etnice specifice, fie ca vorbim de inserarea catorva piese de inspiratie folclorica, interculturalismul a fost dintotdeauna o sursa fundamentala de inspiratie, pentru ca nu-i asa vorbim pana la urma de simboluri cu valoare arhetipala ?

 World Remix porneste de la ideea ca globalizarea ne-a facut sa resimtim nevoia conservarii diversitatii. La modul concret tendinta se traduce catre orientarea spre piese vintage si inserarea in vestimentatie a elementelor de inspiratie folclorica.


Far-Off LandsPoate pare off topic sa vorbesc despre futurologie intr-o postare despre tendintele in moda toamna iarna 2011 - 2012, dar cea mai recenta predictie a Toffler Associates - institutul de consultanta infiintat de celebrul Alvin Toffler - spune printre altele ca in urmatorii 40 de ani oamenii vor incerca sa devina din ce in ce mai putin dependenti de retail si vor incepe sa isi cultive singuri sursele de hrana, orientandu-se catre un mod de viata mai apropiat de natura. Iesirea din sistem si ruperea de dependentele date de societatea de consum sunt aspiratiile contemporane ale multora dintre nioi. E firesc ca moda sa surprinda acest aspect, iar una din tendintele toamna iarna 2011 - 2012 sa fie orientarea catre simplitate si simbioza cu natura.

In plan concret vorbim de stilul country in vestimentatie, pe care il regasim firav si printre tendintele din sezoanele trecute. Vorbim de culori simple, tonuri naturale, nuante nude, in armonie cu natura. As putea spune ca vorbim de o reconsiderare a minimalismului.

Foto via & via