Ghidul miresei vintage


Odata cu promovarea in media a primelor targuri de nunti din an, declar deschis in mod oficial sezonul mireselor. E momentul in care incepe cu adevarat frenezia cautarii rochii perfecte de mireasa.
Dincolo de compararea zecilor de modele prezentate in revistele de profil, de orele interminabile petrecute la serviciu vizualizand pagini de Facebook ale fostelor mirese si profiluri pe miresici.ro, e momentul in care in inima viitoarei mirese se strecoara dubiile si nehotararea ce preced "crizele de isterie" la care asista cei din jur cu putin timp inaintea nuntii.


E momentul din an in care viitoarea mireasa da startul cautarii nebune: isi traseaza obiective, deadline-uri, cauta surse alternative de venit, isi promite sa slabeasca 50 de kg intr-o saptamana, totul pentru a avea rochia perfecta. Iar la final constata ca, asemenea unei vraji universale, nu mireasa gaseste rochia perfecta de mireasa, ci rochia de mireasa isi gaseste fericita proprietara. Articolul de mai jos e pentru acele viitoare mirese pentru care Vera Wang, Monique Lihilliere sau La Sposa nu constituie surse de inspirate decat in masura in care recreaza trecutul.

Si cum perioada 1920 e sursa de inspiratie pentru prezent, am apelat la o carte de capatia a etichetei americane in anii '20 - "Book of Etiquette", pierduta prin arhivele Universitatii din California. "Book of Etiquette" scrisa de Lillian Eichler e una din acele carti in care femeia e definita in raport cu rolul sau social de sotie si mama...si cam atat.

Sper ca feministele adepte ale curentului vintage sa nu fie dezamagite ca apelez la o astfel de sursa, dar pentru societatea anilor '20 tendinta se inscrie in morala vremii. Promovarea modei, a stilului feminin, a feminitatii inca se mai facea in anii '20 prin apel la rolul primordial al femeii si la valorizarea acesteia prin intermediul relatiei cu propria familie si cea a sotului.  Daca nu ma credeti pe cuvant , va invit sa va documetati ("The Face of Fashion" - Jennifer Craik ar fi o interesanta sursa de pornire).

Personalizarea rochiei de mireasa

O aspiranta la titlul de mireasa vintage ar trebui sa stie ca prin 1920 inca se mai practica crearea propriei rochii de mireasa. Circula la vremea respectiva credinta ca prin croirea propriei rochii de mireasa, viitoarea mireasa isi coase fericirea in vestmantul de nunta.
Ca argument pentru acest obicei, autoarea Lillian Eichler le prezenta mireselor americane ale vremii o parte din ceremonialul de nunta al romanilor. Incredibil, nu-i asa? Din punctul de vedere al autoarei, romanii au unul din cele mai marcante si elaborate obiceiuri ale creerii trusoului de nunta: " In Romania intalnim fete mici, de pana la cinci ani care lucreaza la vestamntul de nunta, fiecare incercand sa o depaseasca pe cealalta in frumusetea si elaborarea creatiei. Fiecare articol finalizat este pus cu grija intr-un cufar enorm, pana la aparitia unui petitor potrivit". Totusi, autoarea admite ca prin contrast cu abundenta de modele si de creatori, coaserea propriei rochii de mireasa devine in anii '20 un obicei "deloc practic". Pe de alta parte, alegerea rochiei de mireasa in concordanta cu "propria personalitate" e un deziderat al perioadei respective. Mireasa anilor '20 este invitata sa isi personalizeze vestmantul de nunta adaugand manual "initiale, monograme sau margini crosetate".


Sarmul rochiei de mireasa consta in simplitatea eiDesi vrobim de o perioada a marilor schimbari - "the roaring twenties", sufragetele, aparitia stilului flapper - in anii '20 se continua promovarea simplitatii in materie de rochii de mireasa. "Astazi nota definitorie a rochiei de mireasa e simplitatea. Zilele rochiei elaborate, cu o trena atat de grea incat era nevoie de opt fete sa ocare, au trecut. Mireasa Americana sensibila stie ca simplitatea e mai potrivita demnitatii solemne a acestui moment". In paralel cu simplitatea promovata in mainstream, la jumatatea anilor '20 apar extravagantele: rochia de mireasa scurta pana la genunchi, cu trena, promovata de Coco Chanel.
Sa nu uitam totusi ca vorbim de o perioada de refacere a economiei dupa Primul Razboi Mondial. Nu toate miresele isi permiteau sa poarte alb la nunta. Sa ai o rochie de mireasa alba insemna ca iti permiti sa cumperi un obiect vestimentar pe care nu il vei mai putea purta cu alte ocazii. Sa nu ne mire ca in vremea respectiva chiar si cele mai onorabile mirese incercau sa dea o utilizare rochiei de mireasa vopsind-o imediat dupa nunta. De asemenea, nu era neobsinuit ca ceremonia de casatorie sa se faca pe "fuga" sau in tinuta informal. Eticheta consemneaza regulile de conduita si pentru astfel de evenimente. In esenta, in conceperea rochiei de mireasa a anilor '20, functionalul palea in fata ornamentalului.


Satin, talie drapata si manusi


Un studiu al celor mai faimoase mirese ale vremii, intreprins de Lillian Eichler arata ca satinul era materialul cel mai in voga. Alaturi de acesta, pentru confectionarea rochiilor de mireasa se mai utliza dantela Crepe-de-chine si brocartul. Materialul trebuia sa fie moale si totusi aderent "soft and clinging", iar fetelor mai slabe le era recomandata taftaua. Indiferent de materialul ales, rochia de mireasa avea talia drapata, cazuta pe solduri, nefiind mulata pe corp ci larga, tubulara, mascand formele corpului Trena continua sa fie un accesoriu de baza in conceperea rochiei de mireasa. O tendinta remarcata este si cea a decolteului in V, eventual drapat. Accesoriile sunt si ele de o simplitate covarsitoare, fapt consemnat si de imaginile vremii. Pantofii din satin si manusile vin sa accentueze frumusetea simpla. "Bijuteriile sunt arareori purtate, poate cu exceptia unei pietre pretioase - primite in dar de la mire".


 Voalul, din dantela sau tulleVoalul este o piesa centrala a rochiilor de mireasa din anii 1920. Moda consemneaza voalurile lungi, ce cad peste trena. Materialul predilect este dantela, in special daca aceasta este o veche mostenire de familie. Imitatia din dantela era considerata un kitsch la vremea respectiva. Asa ca miresele ce nu isi permiteau dantela, erau indemnate sa apeleze la tulle. Voalul nu vine sa infasoare mireasa, asemenea epocii anterioare, ci ii lasa acesteia fata descoperita, strangandu-se in forma de floare la spatele coroanei. Ornamentarea tiarei cu flori de portocal sau lacramioare este o alta tendinta a vremii. Nu putem insa neglija influenta curentului flapper asupra voalului si a rochiei de mireasa in ansamblu. Spre finalul anilor '20, miresele indraznete au inlocuit voalul de mireasa cu palarii in stil flapper.


Buchetul, cel mai important accesoriuPoate va surprinde, dar buchetul era unul din cele mai importante accesorii ale outfitului de mireasa. Miresele nu aveau la dispozitie libertatea de a alege florile preferate, eticheta indemnandu-le sa se limiteze la flori de culoare alba. "Sa apari in intregime in alb este unul din obiceiurile pe care mireasa, trebuie sa il resepcte in mod obisnuit, nu doar pentru traditia tesuta in jurul acesteia, ci pentru dulcea demnitate, puritate si feciorelnicie asociate cu acesta. Lacramioarele sunt flori de mireasa indicate din acest motiv". pe langa lacramioare, indicate erau si trandafirii albi, floarea de portocal sau combinatia dintre cele trei flori mentionate. Forma conventionala de buchet de mireasa era buchetul cascada. Florile erau comasate in centru si se intretaiau cu panglici inguste din satin, fundele impletindu-se in tulpina florilor, "curgand" chiar pana la tivul rochiei. Singurul moment in car buchetul lipseste e atucni cand ceremonia nu este una de seara, nu se tine in biserica, are loc intr-o calatorie, sau mirii sunt imbracati informal. Florile sunt permise doar sub forma de corsaj.

Bibliografie: "Book of Etiquette", Lillian Eichler , Nelson Doubleday Inc. Oyster Bay, NY, 1922

http://www.vintage-style-wedding-dresses.com/vintage-flapper-wedding-dress.html
http://www.littlemisswedding.co.uk/wp-content/uploads/2009/10/1920s-inspired-wedding-shoot-2.jpg
http://buyvintageweddingdress.com/1920-1930
http://westweddings.blogspot.com/2011/02/inspired-by-broadwalk-empire.html
http://atxweddingblog.wordpress.com/2011/05/05/this-wedding-trend-will-have-you-roaring-for-more/
http://www.wedding-georgia.com/2011/06/20/1920-wedding-dress/
http://fashion-era.com/Weddings/1928-old-wedding-photos.htm