Microtrend: Albastru Yves Klein


Ce am in comun cu Yves Klein? Cu siguranta nu creativitatea si nici talentul artistic. Impartasim in schimb aceeasi pasiune pentru albastru.
O mentiune pentru cei care nu au nicio afinitate pentru epoca postmoderna si implicit nu au deschis niciun album de arta contemnporana: Yves Klein este unul din artistii europeni cei mai reprezentativi pentru conceptul de avangarda. Yves Klein a pus bazele curentului neorealist (un fel de pop art European, pentru cei ce au auzit de Andy Warhol) si a …inventat o culoare, bazata pe Ultramarin sintetic, pe care a patentat-o in 1961 sub numele de International Blue Klein (IBK). La ce folosea aceasta culoare, puteti vedea in filmul de mai jos. E un veritabil manifesto al postmodernismului, expresie a conceptului de performance art promovat de Yves Klein.
 
Symphonie Monotone / Yves Klein from issole on Vimeo.
Revenind la lucruri mai frivole, trebuie sa marturisesc ca am avut intotdeauna o atractie magnetica fata de aceasta nuanta de albastru, reprodusa ulterior intr-o multitudine de contexte si atat de asemanatoare nuantelor de albastru regal si albastru marin. Albastrul Yves Klein este sursa de inspiratie si pentru tendintele toamna iarna 2012 / 2013, regasindu-se totodata si in colectiile primavara vara 2013. E o culoare statement, vibranta, care alaturi de neo – indigo, ne scoate din monotonia variatiilor de gri si maro pe care ne-am obiosnuit sa le regasim in colectiile sezonului rece. Sa ne bucuram asadar ca blue is the new black.


Balenciaga Toamna Iarna 2012 RTW


Balenciaga Toamna Iarna 2012 RTW


Stella McCartney Toamna Iarna 2012 RTW


Stella McCartney Toamna Iarna 2012 RTW


Stella McCartney Toamna Iarna 2012 RTW


Chanel Primavara Vara 2013 RTW


Chanel Primavara Vara 2013RTW


Elie Saab Primavara Vara 2013 RTW


Gucci Primavara Vara 2013 RTW


Gucci Primavara Vara 2013 RTW


Stella McCartney Primavara Vara 2013


Anna Sui Makeup Primavara Vara 2013Anna Sui Makeup Primavara Vara 2013 Foto: Style.com, Fashionising, Coated Arms