Prada Marfa sau marfa PradaPrada Marfa sau Prada ca o simpla marfa…Jocul de cuvinte e posibil doar in limba romana. Marfa in contextul de fata e numele unei localitati izolate din statul American Texas. O localitate situata in mijlocul desertului, neatractiva din punct de vedere turistic, in care artistii Elmgreen si Dragset au amplasat de amorul artei, o replica fidela a unui magazin apartinand brandului de lux Prada. “Magazinul” construit din chirpici, plastic, sticla si MDF cuprinde colectia de accesorii Prada 2005, putand fi vizualizat si in prezent, evident fara posibilitatea de a cumpara produsele expuse, deoarece e abandonat.

Amplasarea sculpturii intr-o zona atat de izolata si atentia acordata de presa manifestarii artistice, a facut ca la scurt timp magazinul sa fie vandalizat. De altfel, de la bun inceput intentia artistilor a fost ca natura sa isi urmeze cursul firesc, materialele biodegradabile din care a fost contruita sculptura urmand sa se reintegreze  in pamanat, iar valoroasele accesorii de lux sa aiba aceeasi soarta. Prada Marfa se vrea a fi o manifestare arhitectonica in spiritul pop art, atragand atentia asupra materialismului si consumerismului excesiv, trasaturi de baza ale societatii contemporane.

Desi Prada Marfa critica in mod evident ideea de consum si dematerializeaza valoarea unui brand de lux precum Prada prin scoaterea lui din context, exista voci care sustin ca sculptura nu este altceva decat reclama mascata. Compania Prada a oferit consiliere artistilor in implementarea cat mai exacta a logoului brandului, iar Miuccia Prada s-a aratat incantata de proiect. In definitiv, de la deschiderea sa in 2005, monumentul pozitionat in mijlocul desertului a atras anual sute de vizitatori, iar numele Prada este pe buzele tuturor. Unii adepti ai teoriei conspiratiei sustin chiar ca locul in care este amplasata scultpura e de fapt o capcana intinsa de extraterestri….Pana la urma, “the Devil wears Prada, nu?”

Foto: Etsy