Ia românească
"Un om normal are intr-adevar o singura patrie, restul sunt tari" . Octavian Paler.
Despre felul in care ne-am purtat patria in lume s-au spus multe, de cele mai multe ori de rau.
Raportandu-ne strict la moda, din pacate fashion-ul romaneasc nu a reusit sa ne pozitioneze in randul elitei internationale. Pe de alta parte, elemente de vestimentatie din folcorul romanesc, atat de putin exploatate in trecut de designerii romani, au facut inconjurul lumii in colectii ale unor creatori internationali, care au redefinit subtil simbolurile noastre nationale, punandu-le in valoare simplitatea si feminitatea, prin materiale de calitate.
Astazi, de Ziua Nationala a Romaniei, celebram una din cele mai profunde manifestari ale etosului romanesc: ia.

De la Regina Maria, care a indragit si promovat atat de mult portul popular romanesc, la Matisse, Yves Saint Laurent si pana la ...Adele si Tom Ford, ia romaneasca a avut un periplu fascinant. Mestesugul crearii sale sa s-a transmis din generatie in generatie, a supravietuit incercarilor comuniste de a distruge autenticul satului romanesc, a devenit kitsch in vitrinele magazinelor de artizanat, a disparut total din peisaj sub presiunea modelelor Occidentale, a reinviat in trendul hippie-boho-chic, iar acum e adusa in prim plan de o noua generatie de creatori de moda romani.

Henri Matisse - La blouse roumaine

In 1940 Henri Matisse a suprins ia romaneasca intr-unul din tabourile sale. Pictura este expusa si in prezent la Muzeul National de Arta Moderna din Paris
"La un moment dat, am nimerit peste o frază foarte frumoasă a lui Jean-Luc Godard care adoră acest tablou [...]. Spune Godard că în portretul acela ochii sunt reduşi la două linii, dar aceste linii sunt semnul umanităţii. Am găsit în aceste cuvinte lumina care îmi explica mie însumi de ce mă fascinează atât de mult acest tablou. Este străbătut de un fel de categorie universală a omenescului. Cu o mare despuiere, ca totul la Matisse." (Antonio Mega Ferreira despre tabloul lui Matisse)
Yves Saint Laurent - Haute Couture Toamna iarna 1981Inspirat de tabloul lui Matisse, Yves Saint Laurent a inclus o ie romaneasca in colectia de haute couture din 1981. Intreaga colectie a lui Yves Saint Laurent a fost prezentata in 2009, in Romania, in cadrul Festivalului de moda Pasarela. Mandria nationala ii face pe unii sa considere ca ia romaneasca din colectia lui YSL e o piesa la fel de iconica pentru moda feminina precum costumul barbatesc si stilul safari, doua din conceptele cheie "patentate" de YSL.
„A fost, în mod clar, o poveste de dragoste. Când a decis să facă o colecţie “românească”, a fost cu totul neaşteptat. La vremea aceea locuia în Marrakesh, dar a fost oricum o dorinţă reală. S-a inspirat din ceva ce îi plăcea extrem de mult.” (Didier Grumbach, decan Institutul Francez de Modă).


Tom Ford Primavara Vara 2012


In cautarea consistentei si perenitatii, Tom Ford s-a inspirat in colectia primavara vara 2012 din Yves Saint Laurent. Ia romaneasca e prezenta in colectie si ne duce cu gandul la contrastul alb negru din portul popular specific zonei Sibiului. Intr-una din editiile Vogue, Adele poarta ia romaneasca din colectia lui Tom Ford.

Ingrid Vlasov - Brancusi, Prima Iarna, I Feel Love, A Queen, Les Ailes

Laitmotivul colectiilor lui Ingrid Vlasov e transpunerea, dupa unii cu obstinenta, a elementelor folclorice romanesti, ia fiind intotdeauna un punct de reper.


Adrian Oianu - T-shirt'ul RomanescT-shirt’ul Romanesc  are ele­mente clare : o ie stilizata, pusa pe tri­cot, intr-o nevoie evi­denta de a imita con­for­tul, lejer­i­tatea si fem­i­ni­tatea clar con­tu­rate in camasa alba tra­di­tion­ala, pur­tata in viata de zi cu zi a romancei.


Mandra Chic - Tricoul fainUn proiect de care ma simt apropiata spiritual si fizic (fizic pentru isi are originea aproape de locul meu de bastina, Tara Fagarasului). O readaptare in outfiturile contemporane a iei.


In incheiere o postare de pe blogul lui Octavian Coifan, care vorbeste atat de realist despre pericolul de falsificare a iei romanesti, incat merita sa reflectam la dimela promovarii valorilor romanesti vs. protejarea lor.

Foto: Vogue, La Blouse Roumaine, Adrian Oianu, Mandra Chic, Antohercoolro