Povestea lui Mos Craciun
Mos Craciun, asa cum il stim reprezentat in reclame, reviste, felicitari si alte printuri si-a facut pentru prima data aparitia in 1862. Imaginea sa a fost creionata de Thomas Nast, un American de origine germana, considerat parintele graficii americane.

Nast l-a introdus pe Mos Craciun in 1862 pe coperta editiei de Craciun a publicatiei Harper's Weekly , cea mai citita revista americana la vremea aceea. Mosul apare drept un batranel cu figura de elf  ce imparte cadouri soldatilor ce luptau in Razboiul Civil. Imaginea are o nota de melancolie si tristete, Thomas Nast suprinzand separarea dintre soldati si familiile lor, dar si eforturile inconsecvente pe care Nordul le facea in lupta impotriva Confederatiei. Mos Craciunul lui Nast nu avea in1862 nicio legatura cu aura de veselie pe care o emana figura contemporana a batranului care imparte daruri. In 1862, Mos Carciun reprezenta viziunea metaforica a lui Thomas Nast asupra razboiului in vreme de sarbatoare.
Povestile despre Sfantul Nicolae, auzite de Nast de la parintii sai germani si bogatia de traditii europene, au constituit sursa de inspiratie a artistului. Desenele sale au fost atat de populare, incat in urmatorii ani editiile de Craciun ale Harper's Weekly  au fost ilustrate cu operele graficianului. Pe masura ce sarbatorirea Craciunului s-a impamantenit si in SUA, figura lui Mos Craciun a evoluat si in viziunea lui Nast: de la batranelul cu figura de elf imbracat intr-o tunica maro, la batranelul bonom, durduliu, vesel si pus pe sotii, imbracat invariabil in rosu.

Imaginea lui Mos Craciun a fost ulterior preluata de diverse coproratii si asociata brandurilor proprii. Pana la urma americanii s-au folosit de Mos Craciun asa cum au stiut ei mai bine, iar asta a ajutat la propagarea reprezentarii universale pe care copiii si adultii din lumea intreaga o au despre acesta.

Inventie, strategie de marketing, consumerism...Conteaza prea putin. Craciunul e o sarbatoare ce ne atinge in primul rand sufletele. Mos Craciun a existat dintotdeauna  in fiecare dintre noi, iar Thomas Nast nu a facut decat sa ii dea o forma.

Craciunul e momentul din an in care impartim din bucuria noastra si celorlalti, unindu-ne astfel sufleteste. Indiferent de felul in care alegeti sa celebrati,  va doresc sa aveti un Craciun minunat, alaturi de toti cei dragi!