Agnes Toma lanseaza colectia de rochii de seara - AT COUTURE 2016 – DOLL’S HOUSE

Agnes Toma lanseaza colectia de rochii de seara - AT COUTURE 2016 – DOLL’S HOUSENoua colectie de rochii de seara - AT COUTURE 2016 – DOLL’S HOUSE

"Copilul râde: - Întelepciunea si iubirea mea e jocul!" Lucian Blaga
Noua colectie AT COUTURE 2016, DOLL’S HOUSE reia tema “casei papusilor” si isi propune o interpretare grafica, de aceasta data, in incercarea de a redefini conceptul din perspectiva anului 2016, dupa mai bine de un secol de feminism si emancipare, exprimate in cele mai diverse moduri, vestimentatia fiind mereu in prim-plan, partea cea mai vizibila a unui aisberg de convingeri, structuri de gandire, lifestyle, actiuni, evenimente, totul exprimat sub semnul unui dinamism fara precedent...
Ca punct de plecare avem un intreg spectru de provocare asupra ideii de feminitate si a felului in care aceasta s-a raportat la social si societate, intr-o perioada de maxima evolutie – sfarsitul secolului 19 si pana azi, avand la un capat al spectrului opera scriitorului norvegian Henrik Ibsen, cu a sa A Doll's House (1879) iar la celalalt pe Katherine Mansfield – The Doll’s House in 1922.

Henrik Ibsen – A Doll’s House – a fost, la timpul aparitiei sale, in 1879 o piesa ce defineste granitele, o pledoarie pentru emanciparea femeii, o piatra de hotar in abordarea rolului femeii in societate. Nora personajul central atipic – o casnica – ales de scriitorul norvegian sa exprime erorile de tipar ale unei societati in deruta, este un caracter modern şi complex, alegand sa deconspire si sa se distanteze, cu pretul dramei personale, de “aparenţa si iluzia fericirii”, de visul si modelul feminitatii asa cum era el impus de de normele rigide ale societatii timpului.

-La Katherine Mansfield – The Doll’s House (1922), pe de alta parte, avem de-a face cu o casa ideala – de fapt o conventie, o lume copilareasca ce simplifica lumea adultilor. Prin jocul sau, personajul este Copilul care calatoreste in lumea simbolica a experientei. In opozitie cu metodele comune de gandire, alegerea este intotdeauna puritatea inimii, ignorand lucrurile bazate pe credinta oarba! In opera scriitoarei noo-zeelandeze prin joc si regasirea copilului interior, prin acest spatiu ideal, conventional – casa papusilor – diferentele de tot felul se estompeaza, oameni cu statut social diferit se intalnesc, impartasind aceiasi apreciere, aceiasi aspiratie...

Avand ca punct de plecare in tratarea temei “papusa”, un personaj apartinand unei lumi de conveniente, “casa papusii”, un spatiu prin definitie arbitrar, supus constrangerilor de tot felul, dar construit totusi prin proiecatrea unui vis, a unei aspiratii, noua colectie AT ofera si o cheie de interpretare – jocul! Femeia anului 2016 este uneori supusa acelorasi presiuni si vazuta adesea prin prisma acelorasi asteptari ca si acum un secol, insa, lipsita de dramatismul Norei, dupa mai bine de un secol de emancipare si feminism, ea si-a recastigat centrul de greutate: propria personalitate si o profunda constiinta de sine. Viata ei este azi din ce in ce mai putin o lupta cu prejudecatile unei societati rudimentare, imprumutand pentru exercitarea rolului din ce in ce mai mult din lejeritatea jocului, in toate formele acestuia de manifestare. Astfel, perfectiunea, ca si aspiratie estetica si tema predilecta in preocuparile si aspiratiile nemarturisite ale femeilor dintotdeauna, vazuta de acestea ca forma de adaptare la o societate rigida, persecutoare, devine astfel doar apanajul unui personaj, pentru ca de fapt ceea ce conteaza pana la urma, daca vorbim despre joc ca si mijloc de expresie, este nevoia de personaj in sine! Femeia devine astfel cameleonica,transformandu-se din victima sau rebela intr-o fiinta profund umana, creativa! Pentru ca "Omul nu este întreg decât atunci când se joacă" spune Friedrich Schiller, un alt ganditor a carui opera a marcat evolutia constiintei, si prin aceasta a intregii societati moderne.

Prin asumarea de roluri, jucandu-se, alegand adesea sa fie chiar obiectul jocului prin aceasta alegere, a “papusii”, ea subliniaza cu gratie si eleganta trecerea la un alt nivel de exprimare – exprimarea lejera, inteligenta, detasat-jucausa pe marginea oricarei teme si a oricarui personaj. Definitoriu devine astfel felul (foarte personal!) in care aceasta isi alege masca, relatia cu masca sa fiind vazuta ca o interfata in relatia cu lumea, ca un avatar prietenos, creat pentru a exprima optim, elegant, o lume: lumea interioara – bogata, dinamica, proaspata si mereu creativa, jucausa! Nevoia de personaj devine astfel o nevoie fundamentala a femeii in societatea de azi, in incercarea acesteia de a face fata noilor provocari si a responsabilitatilor nou-asumate, pastrandu-si in acelasi timp nealterata profunzimea fiintei dar si a naturii ei delicate, nuantate, feminine!


Din punct de vedere vizual si stilistic, colectia dezvolta elementul floral, exprimat prin tesaturi pretioase cu motive florale grafice si minimale, elemente florale tridimensionale lucrate manual si broderii ultra luxury cu efecte 3D.

Siluete feminine cu forme fluide sau somptuoase, dramatice sau minimale, contureaza un peisaj complex cu rochii de seara si cocktail, realizate din tesaturi rafinate si unice: catifea de matase cu fir lurex, tafta cu flori tesute, organza creponata cu vascoza, satin duchesse, tafta matlasata, stofa tweed de lana si brana fina in degrade, toate pe o cromatica subtila in tonuri sidefate de gri, bej si maro. Siluete fluide din catifea cu fuste sirena ce urmaresc forma corpului, rochii ample cu lungimi asimetrice tin tafta de matase naturala, tinute cu fusta midi si bluze accent, outwear-uri luxury de seara, toate fac parte din peisajul tinutelor de cocktail propuse de brand pentru acest sezon.